На фона на срива на борсите през изминалите дни, търговията с бързооборотни стоки отбелязва рекорден ръст.

Огромен трафик отчетоха не само големите вериги, но и малките квартални магазини, на които им се наложи да зареждат стока по 2-3 пъти през деня.

Извънредно високото търсене на бързооборотни стоки доведе до прекомерно натоварване на цялата верига на снабдяването, от доставчици на суровини и материали, през производители до дистрибутори, борси и търговци на дребно.

По информация на дистрибутори от град София, кол-центровете им са били толкова натоварени, че голяма част от магазините дори не са успели да си поръчат. Огромният наплив е подложил на сериозно изпитание организацията в складовете на дистрибуторите, а търговските им представители са прекарали часове на телефона записвайки поръчки.

Как се отразява тази криза на онлайн търговията с бързооборотни стоки на едро?

Единствената специализирана B2B платформа за търговия на едро с бързооборотни стоки в България – Promoto.bg отчете двоен ръст на оборота в петък – 13 март, спрямо среднодневния оборот от началото на 2020г.

В първия ден от обявяването на извънредното положение, средната стойност на поръчката в платформата се повиши с 42%, спрямо средното ниво за целия период от началото на годината (дължащо се на по-големите количества в поръчка, а не заради вдигане на цени).

Кои са потребителите, които поръчват на едро онлайн?

Основните потребители в promoto.bg са магазини от т.нар. „Традиционна търговия“ – в това число и локалните вериги. Другите ползватели са заведения и офиси. Всички те поръчват стоки от множество дистрибутори, които са партньори на платформата.

Как (ще) влияе ограничаването на контактите на търговците?

Краткият отговор е: по-гъвкавите търсят варианти за дигиална трансформация.

Само през изминалите 24 часа броят на посетителите на promoto.bg се е увеличил със 125% (основно това са магазини, предвид характера на бизнеса)Данните в графиките по-долу показват изключително високия коефициент на конверсия +77% (според Facebook analytics), както и че всеки трети посетител на promoto.bg се е превърнал в редовен ползвател (според Google analytics за периода 01.03 – 13.03.2020), което кореспондира и с нашите вътрешни данни от систаемата.

Какво ще се случи с търговията на бързооборотни стоки в България?

Едва ли някой може да даде точен отговор в текущата ситуация, но… на фона на разрастващата се криза, нашите прогнози са, че магазините, дистрибуторите и производителите все повече ще търсят варианти да пренасочат търговските си процеси ОНЛАЙН. 

Екипът на promoto.bg е съпричастен с всички търговци на бързооборотни стоки в България и е готов да съдейства на производители и търговци, като им предостави възможност да продължат да правят бизнес в интегрирана онлайн среда.

Магазините използват promoto.bg НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО, а дистрибутори и производители заплащат символични такси, с които се издържа екипът, който поддържа системата.

Какво е promoto.bg?

Модерна Търговия на Едро, създадена от българи с цел да помага на търговците на бързооборотони стоки в България. Платформата за търговия е едва от няколко месеца на пазара, но за краткия период в които оперира успя да постигне впечатляващи резултати.

Към момента в promoto.bg има над 750 регистрирани магазини и заведения, които поръчват от над 15 000 вида продукти, доставяни от различни доставчици. Производители с национално покритие са наши партньори и предоставят ексклузивни оферти за магазинната мрежа.

Над 2 000 000 броя продукти са успешно поръчани и доставени от нашите дистрибуционни партньори до магазинната мрежа.

Служителите ни са на линия (9:00 – 18:00ч.) да отговорят на всички въпроси, свързани с начина на работа на Модерната Търговия на Едро и бизнес модела ни.

Бъдете здрави и пазете всички около вас!!!