Според търговците на бързооборотни стоки, пазарът ще става все по-труден, особено за нови и непознати продукти.

Ако произвеждате, внасяте или търгувате с бързооборотни стоки, значи сте напълно наясно, че преди да спечелите крайния клиент, трябва първо да стигнете до обекта, от който той пазарува или консумира вашите продукти (кварталния магазин или заведение).

КАК СЕ СТИГА ДО ОБЕКТА, АКО СИ МАЛЪК ПРОИЗВОДИТЕЛ/ВНОСИТЕЛ?

Неотдавна имахме среща с един производител, които ни сподели: „ В началото мислех, че ще е лесно. Викам си  – назначавам двама търговски представители, вземам им по една кола на лизинг и готово. Днес ще минат 80 обекта, утре 80 … за 20 дни ще СТИГНАТ до 1600 магазини. 1600 магазини да поръчат по едно стекче само … ехе то още първия месец ще съм на печалба!“

КАКВО СЕ ОКАЗАЛО, ОБАЧЕ?

Пуснал производителят обява за търговски представители и зачакал наплива от автобиографии. За две седмици получил 15 автобиографии, най-вече от бармани, сервитьорки и една инфлуенсърка, ама тя искала да работи онлайн.

Като видял каква е ситуация, увеличил си офертата за заплата, вдигнал и бонуса, понамалил изискванията си и за голям късмет, след месец и половина успявал да назначи двама търговеца.

Търговците започнали да посещават обектите и да показват продуктите му, оставяли листовки, брошури и ценови листи. Минали седмица, две, а заявки нямало. Минал цял месец, а заявките били символични, колкото да не е без хич. Не е възможно?

Извикал търговците и те започнали да му обясняват защо няма заявки и продажби.

ЕТО 8-те НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИ ПРИЧИНИ, ЗАЩО ОБЕКТИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПОРЪЧВАТ (+4 БОНУС ПРИЧИНИ ОТ АВТОРА 😉:

 

 

 1. Нямам място вече в магазина.
 2. Преди време имах нещо подобно, ама не го купуваха.
 3. За тази цена няма да ми излиза. Я виж на стелажа имам подобни, ама по-евтини
 4. Срокът му на годност е кратък. Кой ще ми покрива браковете?
 5. Ние не продаваме такива неща в магазина. В този квартал никой не яде и не пие такива работи.
 6. Много ми е висока цена от 60 лв. на заявка. Ако може за 20лв. да зареждам, ще помисля.
 7. За да го сложа на рафта, трябва да платиш листинг такса и първото зареждане безплатно (ние да не сме по-долу от Мет*о)
 8. Ние вземаме тази категория продукти само от един дистрибутор. Ако се разбереш с него, може да поръчваме. Той си ни дава специални цени.
 9. Елате утре, че управителят си тръгна, ама не знам утре кога ще дойде. Той всеки път идва различно.
 10. Без промоция няма да го вкарам в обекта. Измисли нещо 2+1 и 1+1 като за нов продукт и ще говорим.
 11. Рекламни материали имаш ли? Нещо чаши, ала бала? Да, за магазина питам…
 12. Не ме устройва срока за зареждане. Аз поръчвам сутрин и искам стоката да е след обяда в обекта.

 

ИСТОРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА – „ЯВНО ТЪРГОВИЯТА НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА“

Решил производителят да пробва да развива продуктите си с помощта на ДИСТРИБУТОР. „Той поне има изградени отношения с обектите и лесно ще им вкара моите продукти. Един път като се завъртят на рафта, те хората сами ще ги търсят.“

 

Започнал производителят да търси дистрибутори усилено из интернет. Звънил им и изпращал имейли и след няколко седмици, един дистрибутор склонил да го изслуша. Отишъл производителят с надежда в офиса му, а дистрибутора още от вратата му показал едно тесте с брошури и оферти и му казал:

 • „Всеки ден при мен идват по 10 производители. Всеки си направил нещо там цехче, гаражче и произвежда. Къде да ги слагам, склада ми е препълнен, а и кой ще ми ги поръчва?“

Понеже нашият човек бил много настоятелен, дистрибуторът се съгласил да му вземе стоката, но само при едно условие:

 • „Ако някои от твоите хора събира заявки от обектите за твоите продукти, съм съгласен да ти карам стоката. Ама да има оборот да покрива разходите. Докарай два-три палета да видим как ще тръгнат нещата“

След това минала седмица, месец, два, а нещата не потръгнали… Сроковете на годност започнали да изтичат и стоката станала непродаваема.

ЕТО И (РАВНО)СМЕТКАТА ОТ ЕКСПЕРИМЕНТА:

 

Производителят изгубил повече от 5 месеца в лутане и пробване на различни неуспешни стратегии. Платил сериозна сума за издръжката на двама търговски представители (брутни разходи за заплати, осигуровки, лизинг, гориво, винетки и т.н.). Останал с голямо количество стока с изтичащи срокове. Създал си лош имидж сред обектите, в които успял да вкара продуктите си, защото хората започнали да ги купуват, но той не успявал да ги зарежда навреме. Дистрибуторът не искал да изпълнява заявки под 100 лв., а обектите искали да зареждат по-малко в началото.

Изхабил огромно количество нерви и се лишил от здравия си сън. Бил готов да се откаже…*

*по истинска история

ЗАЩО СЕ ПОЛУЧИ ТАКА?

Краткият отговор е  – ЛИПСА НА СПЕЦИФИЧНА ТЪРГОВСКА ЕКСПЕРТИЗА. Този, който разбира от производство и логистика, не винаги разбира и от продажби (даже в повечето случаи няма представа от тази материя).

ИМА ЛИ ДРУГ НАЧИН?

За щастие, има! Ето как биха могли да се случат нещата, на доста по-ниска цена и с доста по-добър резултат:

ПО-ДОБРИЯТ НАЧИН: АКО ИСКАШ СТОТИЦИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ ДА НАУЧАТ ЗА ТВОИТЕ ПРОДУКТИ БЪРЗО И ЛЕСНО, ОБАДИ СА НА PROMOTO.BG!

Promoto.bg. е бързо развиваща се иновативна компания, която ПОМАГА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ НА БЪРЗООБОРОТНИ СТОКИ.

КАКВО ПРАВИМ ЗА ВАС?

Ние развиваме вашите продукти на пазара на бързооборотни стоки, чрез уникална комбинация от модерни и традиционни търговско-маркетингови инструменти.

От една страна показваме вашите продукти по перфектен начин (24/7) в единствената в България онлайн маркетплейс платформа, в която стотици магазини и заведения поръчват бързооборотни стоки, а от друга страна нашият екип от търговци помага за правилното представяне на продуктите ви в обектите.

 

За по-малко от 30 месеца от основаването на компанията ни, привлякохме над 2 000 магазини и заведения в Promoto.bg, както и десетки производители, вносители и дистрибутори на бързооборотни стоки. Развиваме се основно в София, Бургас и Хасково, като планираме скоро да открием представителства и в други градове.

КОИ СМЕ НИЕ?

Сплотен екип от българи, които милеят за родния дребен и среден бизнес. Ние вярваме, че това е гръбнакът на икономиката ни и „никой от вън няма да ни оправи, ако ние сами не се вземем в ръце“.

Затова създадохме уникалната за България онлайн платформа, за да подкрепяме най-уязвимото звено в нашата икономика – малките семейни фирми в бързооборотния сектор.

ВЗЕМЕТЕ (БЕЗ)ЦЕННА ЕКСПЕРТИЗА ОЩЕ СЕГА!

 • В Promoto.bg работят млади, енергични и амбициозни търговци, които притежават доказан успешен опит в продажбите на бързооборотни стоки.
 • В момента, в който видят продуктите ви, нашите колеги вече ще са готови с идея за стратегията за навлизане в магазини и/или заведенията, както и с визия за по нататъшно развитие за следващите 3-6-12 месеца.
 • Ние знаем кои са подходящите канали и формати на обекти за вашите продукти, къде е най-добре и как да бъде изложен продукта в обекта, така щото повече клиенти да го видят и посегнат към него.
 • Професионалните търговци на promoto.bg щедро споделят опита си със своите клиенти и предлагат концепции и съвети, базирани на успешно решени търговски казуси и задълбочени знания за пазара.

Екипът на Promoto.bg е нетърпелив да помага, да действа, да подобрява, да продава.

Търговците на Promoto.bg са практици! Те не черпят знания от дебелите книги, те разговарят с леля Гинка от супера и чичо Гошо от НОН-СТОПА. От там те научават актуалните новини и анализи за пазара. Винаги точни и винаги навреме.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО, ЗА ДА СЕ СКЛЮЧИТЕ В PROMOTO.BG?

Просто ни се обадете на 0878399022; 0877 600 709 или изпратете запитване на sales@promoto.bg и заявете дата и час за среща с наш търговец.

Всичко друго оставете на нас. Ние ще се запознаем с продуктите ви и ще ви предложим най-подходящите за вас варианти за търговско развитие и сътрудничество.

Ще имате избор от алтернативи за бизнес развитие, които да са съобразени с размера на компанията ви, с етапът на който се намира бизнеса ви и с нивото, на което искате да бъдете в следващите месеци.

ДРУГИТЕ ЗА НАС

Вижте в Google review какво казват за нас вашите потенциални (а може би и настоящи) клиенти – доволните магазини и заведения, които ежедневно поръчват бързооборотни стоки в Promoto.bg.

 

ВЗЕМЕТЕ СВОЯ ДЯЛ ОТ ПАЗАРА СЕГА

в новата търговия на едро в Promoto.bg, където традиционното и дигиталното се преплитат в един уникален и ефективен бизнес модел.

 

Обадете се сега на 0878399022; 0877 600 709 или ни изпратете запитване на sales@promoto.bg

www.promoto.bg